Vilken lyckad resa!

I helgen åkte vi till Grekland i jakt på nya spännande och bra produkter samt för att få inspiration. Det var en kort och väldigt intensiv resa för att kunna hinna med allt, men vi är så nöjda!

Dels besökte vi liknande butiker som Mýrtos för att få inspiration och se om det fanns produkter de har som vi också vill ta in i vårt sortiment. Det är riktigt kul att det även i Grekland har dykt upp allt fler mindre deli butiker med så mycket olika fantastiska produkter. Det har verkligen fått ett uppsving!

Vi tog oss även en tur till Makrinitsa, Ano Poroia och Kerkini. Man talar främst om Kerkini sjö som är en artificiell sjö där fågelskådare samlas för att spana på alla unika fåglar som passerar. Området är även känt för att vara ett hem för ca 3000 bufflar som går fritt på gräsfälten och betar.  Därför hittar man en massa olika buffelprodukter här. Det är alltifrån kött och korvar, mjölkprodukter så som mjölk, yoghurt och ost till pastaprodukter gjort på buffelmjölk. Det sägs att buffelmjölk är hälsosammare än komjölk. Deras kött är proteinrikt och fettsnålt och deras mjölk är hög i kalcium, järn och riboflavin. Mjölken har även lägre kolesterolvärde än ko- och getmjölk.
Produkter gjort på buffel är verkligen populära och drar till sig många turister. Likaväl utländska turister som greker själva. Vi besökte bland annat Nikos Georgitsas som producerar olika pastavarianter på just buffelmjölk. Det här var verkligen något nytt och spännande för oss! För att inte tala om gott… Dagen efter lagades en fantastisk rätt med buffelmjölkspasta och kyckling, wow. Inte helt omöjligt att ni kommer se det på hyllorna i framtiden.

Vi träffade även producenter vars produkter vi redan har i butiken. Epaminondas Zorbalis äger och driver företaget MZEA. Den torkade frukten som snabbt blev så populär. Inte nog med att det är gott, det innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel som gör det till ett nyttigare snacks. Dessutom används solenergi för minimal påverkan på miljön och för att säkerställa och höja kvalitén på produkterna. Epaminondas har sin produktion i Giannitsa. Området är känt för sin agrikultur, här sträcker sig långa fält med olika frukter så som persikor, nektariner, körsbär osv. Han delade med sig av hur processen går till och framtida planer. Bl.a kanske vi kommer få se torkade oliver!

Nu blev det en väldigt lång text, men kort och gott: en MYCKET bra och givande resa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *